Etusivu   »   Ajankohtaista     
Ajankohtaista
28.11.2018   
Miten kestävyyttä viljelyy? -seminaari Huittisten valtuustosalissa to 13.12.2018
Pellon kasvukunto, ravinnetalous ja rikkakasvien hallinta – keinoja peltokasvien ja vihannesten menestyksekkääseen viljelyyn muuttuvissa olosuhteissa

Tilaisuus on suunnattu peltokasvien ja vihannesten viljelijöille sekä muille asiasta kiinnostuneille. 
Tilaisuus on maksuton.

Ilmoittautuminen 5.12. mennessä: toimisto@pji.fi tai 044 034 4054 

Tilaisuuden järjestävät hankkeet:
Muuttuvat viljelymenetelmät (Pyhäjärvi-instituutti)

OSMO - Osaamista ja työkaluja resurssitehokkaaseen maan kasvukunnon hoitoon yhteistyöllä (Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti ja ProAgria Länsi-Suomi)

Vihannestuotannon kestävä ravinnehuolto (Luonnonvarakeskus ja Pyhäjärvi-instituutti)

TERVETULOA


19.11.2018   
Maasuodattamon asennusnäytös 19.11.
Kauvatsan Vanhustentalon Kannatusyhdistys ry rakennuttaa uutta jätevesijärjestelmää. Vanhan laitepuhdistamon tilalle asennetaan maasuodattamo ja sen rakentamista on mahdollista seurata asennusnäytöksen ajan:

Maanantaina 19.11.2018 klo 12.30-15.30 
(Yttiläntie 220, Kokemäki)

Paikalla ovat myös suodattamon suunnittelijana toiminut Porin LVI-palvelu ja Jätevesineuvontaa Satakunnassa (JÄNES) -hankkeen  neuvojat Katja Helenius ja Henna Ryömä. 

Tervetuloa tutustumaan maasuodattamon rakentamiseen ja kysymään neuvoja oman jätevesijärjestelmän uusimiseen. JÄNES -hanke tarjoaa ilmaista ja puolueetonta neuvontaa puhelimitse, sähköpostitse tai kiinteistökohtaisin käynnein.

Lisätietoja: Henna Ryömä, suunnittelija, Pyhäjärvi-instituutti, puh. 0440 344 058, henna.ryoma@pji.fi 
15.11.2018   
Yläneenjoki-ilta 15.11.2018
Rannalle -hanke järjestää Yläneenjoki-illan torstaina 15.11. klo 18 alkaen Luontokapinetissa.
Tervetuloa kuulemaan Yläneenjokikyselyn tuloksista ja keskustelemaan Yläneenjoen virkistyskäytöstä. Illan aikana tutustutaan myös Luontokapinetin näyttelyn uuteen vesistöosaan, missä on tietoa Pyhäjärvestä ja Yläneenjoesta. Mukana illassa on myös Terhi Ajosenpää ProAgria Länsi-Suomesta kertomassa Valonian Virkistä Dataa! -hankkeesta ja siinä 
luodusta kartta-aineistosta. Kartta-aineistoon on kerätty koko Varsinais-Suomen alueen retkeily- ja matkailukohteita.

Tervetuloa!

Lisätietoja: Henna Ryömä, Pyhäjärvi-instituutti, 0440 344 058, henna.ryoma@pji.fi
13.11.2018   
Pyhäjärvi-ilta 13.11.2018
Tervetuloa Pyhäjärven suojeluohjelman järjestämään Pyhäjärvi-iltaan tiistaina 13.11.2018 klo 18.
Paikkana Pyhäjärvi-instituutti.

Ohjelmassa tietoa Pyhäjärven tilasta ja vedenlaadusta.

Kahvitarjoilu!

Lisätietoja: Henna Ryömä, Pyhäjärvi-instituutti, puh. 0440 344 058, henna.ryoma@pji.fi
11.10.2018   
Kiertotaloudesta lisäarvoa elintarviketeollisuuteen 22.11.2018 Huittisissa
30.8.2018   
Koskikunnostustalkoot lauantaina 8.9. klo 12 Eurajoen Kauttuankoskella

JOKIohjelma, A. Ahlström Kiinteistöt Oy, Pyhäjärviseudun perhokalastajat ry ja Eurajoen vesiensuojeluyhdistys ry järjestävät koskikunnostustalkoot Eurajoen Kauttuankoskella lauantaina 8.9.2018 klo 12.

Kunnostusten päämääränä on Eurajoen yläosassa esiintyvän luonnonvaraisen ja uhanalaisen taimenkannan tilan parantaminen. Talkoissa koskeen muodostetaan käsityönä taimenen kutusoraikkoja. Kunnostusten myötä myös Eurajoen yläosan ekologinen tila kohenee.

 

Talkoot ovat avoimet kaikille. Talkoopaikan osoite Sepäntie 1, Eura (Jokisauna)

Talkoisiin osallistuvilta toivotaan ilmoittautumista 6.9.2018 mennessä osoitteeseen henri.vaarala@pji.fi.

Talkoissa kahvitarjoilu.

Tervetuloa!


28.8.2018   
Ravinnekuormituksen ja haitallisten aineiden vähentämisen keinoja on kerätty Waterchain -hankkeen nettisivulle
Kansainvälinen Waterchain hanke on päättymässä. Hankkeen lopputuotteena luotiin kattava nettisivusto, jossa on esitelty erilaisia menetelmiä ja käytäntöjä valumavesien ravinteiden ja haitallisten aineiden vähentämiseen Itämeren valuma-alueella. 

Hankkeen toiminta-alueena Satakunnassa on Eurajoen vesistöalue. Tutustu nettisivustoon ja menetelmiin: http://waterchain.eu/25.5.2018   
Vieraslaji- ja vesikasvi-ilta Tuiskulan Seuratalolla 4.6.2018 klo 17
Hola Lake -hanke ja Köyliönjärven maisemanhoitohanke järjestävät yhdessä maanantaina 4.6. klo 17 alkaen kasvillisuusillan Tuiskulan Seuratalolla. Luvassa on tietoa vieraslajeista ja erityisesti maisemassa hallitsevasta jättipalsamista, vesikasvien hyödyistä ja haitoista sekä ruovikon niitosta. Tervetuloa kuulolle ja keskustelemaan!

Tulossa 9.6. Järvipäivä Yttilän Ottassa klo 10−14. Ohjelmassa mm. tietoa siitä, miten tunnistaa sinilevän, miten järveä voi tarkkailla ja pääsee testaamaan esim. näkösyvyyslevyä. Klo 12.30−13 info Järviwikin käytöstä. Paikalla myös jätevesineuvoja ja Köyliönjärven Suojeluyhdistys, jonka toimesta esitellään Köyliönjärven kalastoa ja lintuja. Sauna laitetaan lämpeämään klo 10 alkaen ja lämmitellään sitä klo 14 saakka.


27.4.2018   
Alkutuotannon asiantuntijaksi Pyhäjärvi-instituuttiin

Haemme asiantuntijatehtäviin Euraan alkutuotannon, ja siihen liittyvien ilmasto- ja ympäristönäkökulmien, asiantuntijaa edistämään ja kehittämään lounaissuomalaista alkutuotantoa muuttuvassa ilmastossa.

Tarjoamme sinulle työtä lounaissuomalaisen ekologisesti kestävän ruoantuotannon tulevaisuuden turvaamisessa yhdessä ruoka- ja vesienhoitoalan huippuasiantuntijoidemme kanssa. Tuot osaamistasi erityisesti käynnistymässä olevaan Tulevaisuuden alkutuotannon menestystekijät Lounais-Suomessa -hankkeeseen, jossa laajasti sekä monikanavaisesti tuotetaan ja viedään uusinta tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista alkutuotantoon sekä lyhyellä että pidemmällä aikavälillä. Osaamisalueidesi mukaan pääset osallistumaan useisiin Pyhäjärvi-instituutin biotalouden ja vesiensuojelun hankkeisiin.

Sinulla on soveltuva korkeakoulututkinto.

Edellytämme

Alkutuotannon perusosaamista

  • Maanviljelyn teknistä käytännön osaamista
  • Maatilan talouden perusteiden ymmärrystä
  • Ilmastonmuutoksen vaikutusten (maanviljelyyn) ymmärrystä
  • Organisointikykyä ja viestinnällisiä taitoja
  • Ajokorttia ja mahdollisuutta oman auton käyttöön  
Lisäksi arvostamme

  • MS Officen ohjelmien hallintaa
  • Esiintymiskykyä, myös ruotsin kielellä
  • Valmiutta tarvittaessa iltatyöhön

 Tehtävän kesto on 1.6.2018–30.9.2020

Hakemukset 11.5.2018 klo 15 mennessä sähköpostitse: toimisto(at)pji.fi

Kyselyt kehittämispäällikkö Marko Jori, marko.jori(at)pji.fi tai asiantuntija Sauli Jaakkola, sauli.jaakkola(at)pji.fi

Tulevaisuuden alkutuotannon menestystekijät Lounais-Suomessa -tiedonvälityshankkeen rahoitus tulee Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman vesiensuojelun ja ravinteiden kierrätyksen erillisvaroista Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kautta.
24.4.2018   
Euran ja Säkylän opintorahastoyhdistykset lahjoittivat 30.000 euroa Eurajoen vesistöalueella tehtävään vesiensuojelutyöhön
Euran Opintorahastoyhdistys ry ja Säkylän Opintorahastoyhdistys r.y. ovat päättäneet lahjoittaa Eurajoen vesistöalueella tehtävään vesiensuojelutyöhön 30 000 euroa. Toimien toteutuksesta vastaa Pyhäjärvi-instituutti yhteistyössä alueen vesiensuojeluyhdistysten kanssa. Lahjoituksella toteutetaan viisi toimenpidettä Eurajoen vesistöalueella vuosina 2018–2020.

Ketelinoja on Köyliönjärveen laskeva oja, jonka ravinnekuormitusta on tarpeen vähentää. Valuma-alueella toteutetaan tänä vuonna rakennekalkituspilotti ja sen vaikutusten seuranta. Maanomistajaneuvottelut ja kohteiden hankinta tapahtuvat tänä keväänä 2018, kalkitus syksyllä. Vaikutuksia seurataan kesän 2019 aikana. Koealueen koko on noin 10 hehtaaria. Toimenpide toteutetaan yhteistyössä Köyliönjärven suojeluyhdistyksen kanssa.

Pyhäjärveen laskevista ojista huolta on viime vuosina aiheuttanut Luvalahdenoja, jonka ravinnepitoisuudet ovat olleet koholla. Ojan valuma-alueelle rakennetaan suodatin tai patojen ketju, jonka tavoitteena on ojan ravinnekuormituksen vähentäminen ja veden pidättäminen valuma-alueella. Työ toteutetaan vesitilanteen mukaan tänä kesänä tai ensi talvena yhteistyössä Pyhäjärven suojeluyhdistyksen kanssa.

Kolmas ravinnekuormituksen pienentämiseen tähtäävä toimenpide tehdään Ilmiinjärven valuma-alueella, jossa erityisesti Ilmiinojan ravinnepitoisuudet ovat olleet viime vuonna korkeat. Tämän vuoden aikana selvitetään tehokkaimmat mahdolliset toimenpiteet ja kohteiden hankinta, niiden toteutus tapahtuu talvella tai kesällä 2019.

Kaikkien Eurajoen vesistöalueen rannoilla on lisääntynyt voimakkaasti vieraslaji jättipalsami, joka vie elintilaa alueen alkuperäisiltä lajeilta. Lahjoitusvaroin toteutetaan niitto (3 vuoden jakso) kahdessa eri paikassa, joista toinen Eurassa ja toinen Säkylässä. Samalla tutkitaan niiton ja mahdollisten muiden toimenpiteiden vaikutusta jättipalsamin kasvuun.

Köyliönjokeen hankitaan vedenpinnankorkeusmittari, jotta virtaamasta saadaan nykyistä paremmin mitattua tietoa. Mittaukset toteutetaan yhteistyössä Turun yliopiston ja Eurajoen vesiensuojeluyhdistyksen kanssa.

Lisätietoa:
Asiantuntija Henri Vaarala, Pyhäjärvi-instituutti, 050 338 5319
Tutkimuspäällikkö Anne-Mari Ventelä, Pyhäjärvi-instituutti, 050 370 291918.4.2018   
Bongaa jätevesineuvoja jätevesiviikon tapahtumissa
Ympäristöministeriön rahoittamaa viemäröimättömien alueiden jätevesineuvontaa on Satakunnan alueella tarjottu jo vuodesta 2012. Nyt käynnissä oleva Jätevesineuvontaa Satakunnassa (JÄNES) -hanke on saanut lisärahoitusta ja jätevesineuvontaa on tarjolla ainakin ranta- ja pohjavesialueille määrätyn siirtymäajan, 31.10.2019, loppuun. 
Neuvonta on käytettävissä kaikille satakuntalaisille vapaa-ajan kiinteistöille ja vakituisille asuinkiinteistöille, jotka sijaitsevat viemäröimättömillä alueilla. Kiinteistöille maksutonta ja laitevalmistajista riippumatonta, puolueetonta neuvontaa annetaan puhelimitse ja sähköpostitse tai neuvojan voi kutsua käymään kiinteistöllä. Kiinteistökäynnillä tarkastetaan nykyisen jätevesijärjestelmän kunto, kunnostuksen tarve, lainsäädännön vaatimukset ja keskustellaan kiinteistölle sopivista vaihtoehdoista. Neuvontakäynti ei korvaa suunnitelmaa, joten jos kunnostustoimiin pitää ryhtyä, tulee järjestelmästä teettää suunnitelma. Siinäkin neuvontahanke voi auttaa, sillä satakuntalaisia suunnittelijoita on kerätty yhteystietolistaan, jonka yhteystietoja kiinteistönomistaja voi käyttää. Jätevesineuvontaa kannattaa hyödyntää, sillä se on maksutonta, puolueetonta, neuvonta itsessään ei sido toteuttamaan kunnostustoimia ja sen avulla saa neuvoja ja tukea kiinteistön jätevesijärjestelmän valintaan.Kiinteistökäyntien lisäksi neuvojat kiertävät Satakunnan tapahtumissa ja järjestävät infopisteitä, ovat mukana yhdistysten tilaisuuksissa puhumassa ja järjestävät omia jätevesitilaisuuksia. Jätevesiviikkoa vietetään 16.–22.4. ja Satakunnan alueella jätevesineuvojat tapaat silloin seuraavissa tilaisuuksissa:

18.4. Haja-asutuksen jätevedet kuntoon -seminaari Raumalla kunnan viranomaisille, suunnittelijoille, laitevalmistajille ja aiheesta kiinnostuneille klo 9–15.30 (WinNovan auditorio, Satamakatu 19, Rauma). Järjestäjinä Varsinais-Suomen ELY-keskus, Valonia, Pyhäjärvi-instituutti ja Satafood Kehittämisyhdistys ry

18.4. Kaikille avoin laitenäyttely WinNovan auditorion aulatilassa jätevesiseminaarin yhteydessä klo 12–14 (Satamakatu 19, Rauma). Järjestäjinä Varsinais-Suomen ELY-keskus, Valonia, Pyhäjärvi-instituutti ja Satafood Kehittämisyhdistys ry

19.4. Jätevesineuvoja tavattavissa Säkylän torilla klo 8–12.30 (Pyhäjärventie, Säkylä)

20.4. Jätevesineuvontapiste Rauta-maatalous Jaakolassa klo 8.30–15 (Hormistontie 400, Nakkila)

21.4. Jätevesi-iltapäivä klo 11–13 Kepolan yritystalolla Säkylässä (Köyliöntie 9, Säkylä)

28.–29.4. Jätevesineuvojat tavoittaa Porin jäteneuvonnan kanssa samalta pisteeltä Piha, Puutarha & Porin rakennusmessuilta Porin Karhuhallista

Jätevesineuvontaa Satakunnassa -hanke haastaa jätevesiviikolla asukkaat vähän erilaiseen kevätbongaukseen. Bongaa jätevesineuvontapiste on somekilpailu, jossa kuvaamalla Jätevesineuvontaa Satakunnassa -hankkeen jätevesineuvontapisteen ja liittämällä sen facebookiin tai instagramiin tunnistein #jätevesiviikko ja #jänesbongaus on mukana arvonnassa, jossa arvotaan osallistuneiden kesken huussikuivikesäkki ja Pyhäjärvi-instituutin tuotepaketteja.

Lisätietoja:
Henna Ryömä, Pyhäjärvi-instituutti p. 0440 344 058, henna.ryoma@pji.fi tai
Katja Helenius, Satafood Kehittämisyhdistys ry, p. 044 516 3515, katja.helenius@satafood.net 

Kuvat: Ympäristöministeriö
15.3.2018   
Kierrätyslannoitteiden varastointi ja levitys, 26.3.2018, Eura
Biokaasulaitosten määrä Satakunnassa kasvaa ja niiden tuottamat kierrätyslannoitteet etsivät uusia käyttäjiä ja urakointipalveluja kuljetukseen ja levitykseen. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan biokaasulaitosten tuottamien kierrätyslannoitteiden varastoinnista ja levityksestä. Tarjolla on uusia liiketoimintamahdollisuuksia lantaurakoitsijoille sekä tietoa kierrätyslannoitteiden käytöstä viljelijöille.

Aika: maanantai 26.3. klo 9−11.30
Paikka: Pyhäjärvi-instituutti, Sepäntie 7, Eura


Tilaisuus on maksuton. 

Lisätiedot ja ilmoittautuminen (22.3. mennessä): Sauli Jaakkola, p. 044 045 6423, sauli.jaakkola@pji.fi tai Minna Haavisto, p. 044 710 5363, minna.haavisto@prizz.fi

Tilaisuus järjestetään osana Biokaasulaitosten ravinnekierron optimointi ja tehokas logistiikka Satakunnassa -hanketta.

31.1.2018   
Järvikalaa NAM! -hankkeen loppuseminaarin aineistot
Satakunta tuottaa vuosittain miljoonia kiloja vesien viljaa niin mereltä kuin sisävesiltäkin. Perinteisten arvokalojen rinnalle olemme onnistuneet nostamaan vajaasti hyödynnettyjen kalojen arvoa niin, että kaikki kalaketjun toimijat saavat työlleen lisäarvoa. Merkittävän aluetaloudellisen positiivisen vaikutuksen lisäksi uudet Järvikalaa NAM -hankkeessa luodut vähähiiliset mallit, toimenpiteet ja tuotteet edistävät vesistöjen ekologisesti kestävää käyttöä muuttuvassa ilmastossa.

Pyhäjärvi-instituutin Järvikalaa NAM -hankkeen keskeisistä tuloksista ja siinä luoduista ratkaisuista sekä sisävesikalastuksen tulevaisuuden haasteista ja mahdollisuuksista tiedotettiin hankkeen loppuseminaarissa. Puhujina olivat Pyhäjärvi-instituutin asiantuntijoiden lisäksi mm. ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm, Helsingin yliopistosta ja kansanedustaja, Kalatalouden keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Eeva-Maria Maijala. 

Lue lisää loppuseminaarin aineistoista.

Lisätietoa hankkeesta: 

Tutkimuspäällikkö Anne-Mari Ventelä          Kehittämispäällikkö Marko Jori
puhelin 050 370 2919                                     puhelin 050 380 1621
anne-mari.ventela@pji.fi                                marko.jori@pji.fi

         


12.1.2018   
Henkilövaihdoksia Pyhäjärvi-instituutissa
Pyhäjärvi-instituutin toiminnanjohtajana kuluvana vuonna 2018 on luonnontieteilijä ja fyysikko Hannu Suokivi. Hänellä on pitkä kokemus tutkimustiedon luomisesta ja sen viestittämisestä sekä tiedon monipuolisesta hyödyntämisestä eri osa-alueilla. Pyhäjärvi-instituutti jatkaa toimintansa kehittämistä merkittävänä tiedontuottajana Satakunnassa.

Teija Kirkkala on virkavapaalla 2018 toiminnanjohtajan tehtävästä, mutta jatkaa asiantuntijatehtävissä valituissa tutkimus- ja kehityshankkeissa, ja siten Teijan osaaminen on edelleen Pyhäjärvi-instituutin käytössä.

Pyhäjärvi-instituutin tehtävänä on edistää ja kehittää elintarviketaloutta ja ympäristöä koskevaa koulutusta, tutkimusta ja muuta kehitystoimintaa. Erityisosaamisalueita ovat elintarviketalous sekä vesistöjen tila, vesiensuojelu ja -kunnostus sekä kiertotalous. Tavoitteena on Satakunnan elintarviketuotannon kilpailukyvyn turvaaminen kestävästi sekä vesien tilan parantaminen, tietouden lisääminen ja tiedon soveltaminen vesistöjen kunnostuksessa.

Kuvaavaa Pyhäjärvi-instituutin toiminnalle on kiertotalouteen perustuva hanke, jossa tuotteistettiin vähempiarvoisia kalalajeja elintarvikkeiksi ja löydettiin niille maksavia asiakkaita. Samalla myös luotiin lisää kannattavuutta järven ammattikalastukseen. Särkien kaupallisen kalastuksen avulla vähennetään hoitokalastuksen tarvetta ja osaltaan Säkylän Pyhäjärven rehevöitymistä. Aiempien kokemusten pohjalta pidettiin tavoitteena, että synnytettävä arvoketju olisi liiketoiminnallinen ilman, että sen toimintaa tuetaan taloudellisesti. Näin varmistetaan arvoketjun toiminta hankkeen päätyttyä. Hanke saattoi yhteen kalastajat, ensiasteen jalostajan sekä lopputuotteiden jalostajan ja markkinoijan. Järvikalapihvi tuli markkinoille 2016.


Yhteystiedot: toiminnanjohtaja Hannu Suokivi, puh. 044 034 4020, hannu.suokivi(at)pji.fi

Lisätietoja: hallituksen puheenjohtaja Juha Majalahti, puh. 044 422 4000, juha.majalahti(at)eura.fiKirjaudu
Pyhäjärven suojeluohjelma, Sepäntie 7, 27500 Kauttua (Eura), puh. (02) 838 0600