Etusivu   »   Ajankohtaista     
Ajankohtaista
28.11.2017   
Avoin Ilmastonmuutosseminaari Euran yhteiskoulun auditoriossa lauantaina 2.12.2017
Tule kuulemaan lauantaina 2.12.2017 kello 10.30 Euran yhteiskoulun auditorioon (Savikontie 1) asiantuntijoiden luentoja ilmastonmuutoksesta. Kaikki, mitä et halunnut tietää tulevaisuudesta. 

Tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen. Tule, kuuntele ja kysy asiantuntijoilta.

 Tilaisuudessa Ala-Satakunnan Ympäristöseura ry:n buffet.  

Tilaisuuden järjestävät Pyhäjärvi-instituutin EAKR-rahoitteinen hanke Tutkimus ja tieto voimana ilmastonmuutoksen vesistövaikutuksia vastaan ja Satakunnan Journalistit ry.

Tervetuloa!

9.10.2017   
Yläneenjokikysely
Rannalle-hankkeessa kartoitetaan Yläneenjoen virkistyskäyttöä ja jokeen ja jokivarteen liittyviä toiveita. Olemme tehneet Yläneenjokikyselyn, johon voit käydä vastaamassa tämän linkin kautta. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan Pyhäjärvi-instituutin tuotepaketti.


5.10.2017   
Jätevesi-ilta Lavian yhtenäiskoululla 11.10. klo 18
Jätevesineuvontaa Satakunnassa (JÄNES) -hanke järjestää Laviassa viemäröimättömien alueiden jätevesiasioihin keskittyvän jätevesi-illan. Illassa on mukana JÄNES -hankkeen jätevesineuvojat ja Porin kaupungin ympäristöviraston edustaja. 

Tervetuloa keskiviikkona 11.10. Lavian yhtenäiskoululle (Suomelan koulun Akatemia sali, Tampereentie 19, Lavia) klo 18 alkaen. 

Jätevesineuvontaa Satakunnassa -hankkeessa tarjotaan puolueetonta, kiinteistökohtaista, maksutonta neuvontaa viemäröimättömillä alueilla sijaitsevien vakituisten ja vapaa-ajan kiinteistöjen omistajille. Tilaisuudessa voi myös varata jätevesineuvontakäynnin kiinteistölleen.

Lisätietoja ja kiinteistökäynnin varaukset:
Satafood Kehittämisyhdistys ry: Katja Helenius, puh. 044 516 3515, katja.helenius@satafood.net
Pyhäjärvi-instituutti: Henna Ryömä, puh. 0440 344 058, henna.ryoma@pji.fi5.10.2017   
Loukostenjärven vesiensuojeluilta 8.10. klo 17, Naarjoen kylätalolla
Vaarantaako vedenlaadun kehitys tonttien ja mökkien arvon? 
Mitä toimenpiteitä mökkiläisenä voit tehdä vedenlaadun parantamiseksi. 

Tervetuloa kuulemaan ajankohtaista asiaa Loukostenjärven vedenlaadusta, vesiensuojelutyöstä ja viemäröimättömien alueiden jätevesistä.

Vesiensuojeluillassa ovat paikalla Pyhäjärvi-instituutista Jätevesineuvontaa Satakunnassa JÄNES - hankkeen jätevesineuvoja Henna Ryömä sekä tutkimuspäällikkö Anne-Mari Ventelä. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tervetuloa!

Jätevesineuvontaa Satakunnassa (JÄNES) -hankkeessa tarjotaan puolueetonta ja maksutonta jätevesineuvontaa haja-asutusalueilla sijaitsevien vakituisten ja vapaa-ajan kiinteistöjen omistajille. Mikäli et pääse paikalle, mutta jätevesiasiat askarruttavat, ota yhteyttä.

JOKIohjelma on Eurajoen ja Köyliönjoen valuma-alueen vesiensuojeluun keskittyvä rahasto.

Lisätietoja JÄNES -hankkeesta ja neuvontakäyntien tilaus:
Pyhäjärvi-instituutti, Henna Ryömä, p. 0440 344 058, henna.ryoma@pji.fi

Lisätietoja JOKIohjelmasta ja vesiensuojelusta:
Pyhäjärvi-instituutti, Henri Vaarala, p. 050 338 5319, henri.vaarala@pji.fi 27.9.2017   
Yläneenjoki-ilta 3.10. klo 18
Tervetuloa keskustelemaan Yläneenjoesta, sen virkistyskäyttömahdollisuuksista ja toiveista joen käyttöön liittyen. 

Illan aikana kuullaan Yläneenjoen tilasta, käynnissä olevasta Rannalle-hankkeesta ja järjestetään työpaja, jossa kartoitetaan ongelmakohtia ja ideoidaan toimenpiteitä. 

Tilaisuuden järjestää Pyhäjärvi-instituutin Rannalle-hanke. Kahvitarjoilu 

Lisätietoja: 
Henna Ryömä, suunnittelija, Pyhäjärvi-instituutti 
044 034 4058, henna.ryoma@pji.fi20.9.2017   
Alvarin päivä 24.8.2017
Alvarin päivänä su 24.9.2017 Kauttuan Ruukinpuistossa on avoimet ovet myös Pyhäjärvi-instituutissa. 

Klo 13 alkaen arkkitehti Joonas Malmbergin luento: Aino ja Alvar Aallon varhaiset asuntosuunnitelmat. Luennon jälkeen voi tutustua instituutin toimintaan kello 14–17. Paikalla ovat suunnittelijat Johanna Pihala ja Henna Ryömä. 

Tervetuloa!


15.8.2017   
Kutsu: Vesiruton hyötykäyttö -seminaari ja työpaja 7.9.2017 Kauttualla
Tervetuloa Vesiruton hyötykäyttö -seminaariin ja työpajaan 7.9.2017 Kauttuan Klubille (Sepäntie 3, Kauttua). 

Tutustu ohjelmaan tästä.
 

20.6.2017   
Kyläilta Paimenenmäellä 26.6. klo 18
Tule kuulemaan Yläneenjokitietoa ja tietoa valuma-alueen kuormitustarkkailusta, uusista toimenpiteistä, Rannalle-hankkeen esittely, Yläneenjokivarren virkistyskäytön kehittämisestä ja kyläsuunnitelmien vesiensuojelullisesta päivittämisestä.
15.6.2017   
Kesäkuun TUTTI-uutiskirje
Pyhäjärvi-instituutin Tutkimus ja tieto ilmastonmuutoksen vesistövaikutuksia vastaan (TUTTI) -hankkeen kesäkuun uutiskirje on ilmestynyt. 

Uutiskirje kesäkuu 2017

TUTTI-hanke on tarkoitettu kaikille ympäristöstä kiinnostuneille, mutta erityisesti satakuntalaisille yrittäjille, jotka kutsumme kanssamme miettimään, ideoimaan ja jopa testaamaan uusia mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen haittojen torjunnassa. Tähän uutiskirjeeseen on koottu uutisia ja ideoita muualta Suomesta ja maailmalta. Tarkoituksemme on keksiä niille yhsessä satakuntalaiset sovellukset.

Toivomme, että viihdyt joka toinen kuukausi ilmestyvän kirjeemme lukijana. Mikäli haluat varmistaa kirjeen saannin, lähetä sähköpostiosoitteesi yhteystietolomakkeen kautta ja kirjoita otsikoksi: tutti.13.4.2017   
Sopimus Eurajoki-Köyliönjoki -ohjelman perustamisesta ja nimikilpailu ohjelman nimestä
Eurajoki−Köyliönjoki -ohjelmaa (työnimi) on valmisteltu pitkään yhteistyössä eri tahojen kanssa.  Ohjelmaa toteuttavan rahaston perustajina ovat Eurajoen vesistöalueen kunnat ja yrityksistä JVP Eura Oy ja Jujo Thermal Oy. 

Ohjelman toimialueena on Pyhäjärven alapuolinen Eurajoen vesistöalue mukaan lukien Eurajokeen laskevat uomat ja järvet. Pyhäjärvi-instituutti hallinnoi ohjelmaa ja rahastoa. Sopimus rahaston perustamisesta allekirjoitettiin Pyhäjärvi-instituutissa 13.4.2017. Ohjelman ensimmäinen toimikausi päättyy 31.12.2021, jolloin ohjelman toimikauden jatkamisesta päätetään erikseen. 

Ohjelman toimialueena on Pyhäjärven alapuolinen Eurajoen vesistöalue mukaan lukien Eurajokeen laskevat uomat ja järvet. Pyhäjärvi-instituutti hallinnoi ohjelmaa ja rahastoa. Sopimus rahaston perustamisesta allekirjoitetaan Pyhäjärvi-instituutissa 13.4.2017. Ohjelman ensimmäinen toimikausi päättyy 31.12.2021, jolloin ohjelman toimikauden jatkamisesta päätetään erikseen. 

Rahastoon voivat liittyä kaikki halukkaat organisaatiot ja tavoitteena onkin saada mukaan laaja joukko alueen yrityksiä ja yhdistyksiä. Rahaston perustajat maksavat ohjelmalle toimikauden ajan vuosittain seuraavat maksut:

Ohjelman päätavoitteena on edistää toiminta-alueen vesienhoitoa ja veden laadun turvaamista ja parantamista. Muita tavoitteita on kehittää toiminta-alueen virkistyskäyttömahdollisuuksia, kalataloutta, turvata luontoarvoja sekä lisätä valuma-alueen toimijoiden ympäristötietoisuutta ja vahvistaa toiminta-alueen vesistöjen arvostusta.

Ohjelman perustajat toimivat tavoitteiden saavuttamiseksi yhteistyössä erityisesti vesi- ja ympäristöviranomaisten, toiminnanharjoittajien ja kaikkien paikallisten toimijoiden kanssa. 

Ohjelman työnimenä on Eurajoki−Köyliönjoki -ohjelma. Avaamme allekirjoitustilaisuuden yhteydessä kilpailun ohjelman nimestä. Nimen tulisi olla aluetta kuvaava ja mieleen jäävä. Nimiehdotukset pyydetään toimittamaan 19.5.2017 mennessä osoitteeseen toimisto@pji.fi . Parhaan ehdotuksen tekijä palkitaan paikallisella tuotepaketilla ja muiden kesken arvotaan pienempiä palkintoja.30.3.2017   
Vesikirput ja hankajalkaiset pulassa Säkylän Pyhäjärvellä - vaarantuuko vedenlaatu?

Pyhäjärven vedenlaatu oli vuonna 2016 käyttäjien kannalta hyvä, mutta toisinkin olisi voinut käydä. Vaikka ravinteiden kokonaiskuormitus oli alhainen, liukoisen fosfaattifosforin kuormitus oli erittäin korkea sekä Yläneenjoessa että Pyhäjoessa. Liukoinen fosfori on suoraan kasviplanktonin käytettävissä. Levät olisivat voineet runsastua voimakkaastikin, sillä samaan aikaan myös kasviplanktonia syövän eläinplanktonin määrät romahtivat ennätyksellisen alhaisiksi. Syitä oli kaksi: ensinnäkin järvessä oli viime vuonna 2010-luvun mittakaavassa poikkeuksellisen voimakkaat muikku- ja kuorevuosiluokat, jotka juhannukseen mennessä söivät vesikirput ja hankajalkaiset suihinsa. Toiseksi, eläinplanktonin ravinto oli poikkeuksellisen kehnoa, sillä loppukesällä valtalajina olleen Planktothrix-levän ravintoarvo on niin huono, että se estää vesikirppujen lisääntymisen. Voimakkaita leväkukintoja ei uhkaavasta tilanteesta huolimatta kuitenkaan nähty, sillä alhaisesta järven vedenpinnasta hyötyneet vesikasvit ja rihmamaiset levät veivät viime vuonna voiton ravinnekilpailussa kasviplanktonia vastaan.

Lue lisää tiedotteesta.


27.3.2017   
Tutkimus ja tieto voimana ilmastonmuutoksen vesistövaikutuksia vastaan -hankkeen toinen uutiskirje on ilmestynyt
Pyhäjärvi-instituutin Tutkimus ja tieto voimana ilmastonmuutoksen vesistövaikutuksia vastaan (TUTTI) -hankkeen toinen uutiskirje on julkaistu. 

Uutiskirjeen pääset lukemaan tästä linkistä: Uutiskirje maaliskuu 2017

TUTTI-hanke on tarkoitettu kaikille ympäristöstä kiinnostuneille, mutta erityisesti satakuntalaisille yrittäjille, jotka kutsumme kanssamme miettimään, ideoimaan ja jopa testaamaan uusia mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen haittojen torjunnassa. Uutiskirjeeseen on koottu uutisia ja ideoita muualta Suomesta ja maailmalta.

Toivomme, että viihdytte joka toinen kuukausi ilmestyvän kirjeemme lukijana. Mikäli haluat varmistaa uutiskirjeen saannin, lähetä sähköpostiosoitteesi seuraavan yhteystietolomakkeen kautta ja kirjoita otsikoksi: tutti. 


Seuraa uutisia sosiaalisessa mediassa #tuttihanke #ilmastonmuutos


20.3.2017   
Kolme näkökulmaa ilmastonmuutokseen -seminaari 3.4.2017
Kolme näkökulmaa ilmastonmuutokseen -seminaari.
3.4.2017 klo 9:30-12 Ravintola Myllynkivi, Säkylä

Pyhäjärvi-instituutin hankkeet "Tutkimus ja tieto voimana ilmastonmuutoksen vesistövaikutuksia vastaan (TUTTI)" sekä "Vähähiilisen ja ekologisen talouden osaamiskeskittymä - case Järvikalaa - NAM!" järjestävät seminaarin ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Seminaarissa näkökulmia ilmastonmuutokseen tarjoavat vesistötoimialan päällikkö Anne-Mari Ventelä (Pyhäjärvi-instituutti), professori Raimo Lovio (Aalto-yliopisto, Kauppa-korkeakoulu, johtamisen laitos) ja kirkkoherra Teemu Laajasalo (Kallion seurakunta). Esitysten teemoina ovat ilmastonmuutoksen vesistövaikutukset, ilmastonmuutoksen merkitys taloudessa ja ilmastonmuutoksen eettiset kysymykset. 

Seminaari on kaikille avoin tilaisuus. 
Ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen toimisto@pji.fi viimeistään 30.3.2017.

Tervetuloa!

Linkit hankkeisiin: 
17.2.2017   
Tulevaisuuden vesitalousratkaisut pelloilla ja metsissä

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vesiensuojelun hankkeet järjestävät
Tulevaisuuden vesitalousratkaisut pelloilla ja metsissä -tilaisuuden 30.3.2017 Pyhäjärvi-instituutin tiloissa Eurassa. Ohjelma 

Tilaisuudessa tutustutaan purojen ja ojien kunnostuksiin, sekä käydään tutustumassa maastokohteeseen. 

Tilaisuus on ilmainen ja sisältää kahvituksen ja lounaan. Ilmoitathan, mikäli tarvitset autokyydin maastokohteille.

Ilmoittautuminen viimeistään 27.3.:
Elsi Kauppinen, elsi.kauppinen@ely-keskus.fi, puh 050 390 2703.
Tai suoraan netin kautta

Järjestävät hankkeet:
Ravinneneutraalikunta, RANKU, www.ymparisto.fi/ranku
Biotalouden keinoin kohti ilmastokestävyyttä, BILKE, www.ymparisto.fi/bilke
Freshabit Life IP, www.metsa.fi/freshabit16.2.2017   
Haemme kiertotalousasiantuntijaa

Haemme asiantuntijatehtäviin Euraan
kiertotalousasiantuntijaa
kehittämään Satakunnan
ruokaketjujen materiaalitehokkuutta.

 

Tarjoamme sinulle työtä suomalaisen ekologisesti kestävän ruoantuotannon tulevaisuuden turvaamisessa yhdessä ruoka- ja vesienhoitoalan huippuasiantuntijoidemme kanssa. Tuot osaamista useisiin Pyhäjärvi-instituutin biotalouden hankkeisiin erityisesti kiertotalouden osalta. Hankkeet liittyvät alkutuotannon ravinnekiertoihin, ruokaketjun sivuvirtojen ja biokaasutuotannon loppujäännösten hyödyntämiseen ja alan osaamisen lisäämiseen toimijakentässä. Tarkennamme tehtäväkuvaa osaamisesi mukaan.

Sinulla on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto (esim. MMM tai ympäristötekniikan DI).

Arvostamme

  • kokemusta kiertotalouteen ja alkutuotantoon liittyvistä tehtävistä
  • kokemusta projektityöstä
  • kokemusta alan asiantuntijatehtävistä
  • hyviä yhteistyö-, viestintä- ja esiintymistaitoja

Tehtävä on aluksi määräaikainen 1.4.2017−31.3.2018.

Hakemukset 28.2.2017 klo 15 mennessä sähköpostitse toimisto(at)pji.fi

Kyselyt elintarviketoimialan päällikkö Marko Jori, marko.jori(at)pji.fi tai asiantuntija Sauli Jaakkola, sauli.jaakkola(at)pji.fi

8.2.2017   
Tuomas Mattilan luento Maan fysikaalinen kasvukunto 10.2. Säkylässä

Viljelymaan hyvä rakenne on avain korkeisiin satoihin ja vähäisempiin ympäristövaikutuksiin. Rakenne vaikuttaa suoraan maan kaasu-, vesi- ja lämpötalouteen sekä sen biologisiin ja kemiallisiin prosesseihin. Maan rakenteen hoito on pitkäjänteistä työtä ja Suomen ilmastossa ei aina niin yksinkertaista. 

Viljelijä, tiede- ja maamies Tuomas Mattilan luento Maan fysikaalinen kasvukunto − vesitalous ja maan tiivistymisen välttäminen perjantaina 10.2. ravintola Myllynkivessä Säkylässä.

Tuomas Mattilan luentoaineisto

25.1.2017   
Tutkimus ja tieto voimana ilmastonmuutoksen vesistövaikutuksia vastaan-hankkeen uutiskirje on ilmestynyt

Pyhäjärvi-instituutin Tutkimus ja tieto voimana ilmastonmuutoksen vesistövaikutuksia vastaan (TUTTI) -hankkeen ensimmäinen uutiskirje on julkaistu. 

Uutiskirjeen pääset lukemaan tästä linkistä: Uutiskirje tammikuu 2017

TUTTI-hanke on tarkoitettu kaikille ympäristöstä kiinnostuneille, mutta erityisesti satakuntalaisille yrittäjille, jotka kutsumme kanssamme miettimään, ideoimaan ja jopa testaamaan uusia mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen haittojen torjunnassa. Uutiskirjeeseen on koottu uutisia ja ideoita muualta Suomesta ja maailmalta.

Toivomme, että viihdytte joka toinen kuukausi ilmestyvän kirjeemme lukijana. Mikäli haluat varmistaa uutiskirjeen saannin, lähetä sähköpostiosoitteesi seuraavan yhteystietolomakkeen kautta ja kirjoita otsikoksi: tutti. 


Seuraa uutisia sosiaalisessa mediassa #tuttihanke #ilmastonmuutos


13.1.2017   
Säkylän Pyhäjärven valuma-alueella kunnostetaan vesiensuojelukohteita
Säkylän Pyhäjärven valuma-alueelle on rakennettu erilaisia veden laadun parantamiseen tähtääviä vesiensuojelutoimenpiteitä jo 1990-luvun puolesta välistä lähtien. Toimenpiteet ovat osaltaan olleet parantamassa Pyhäjärven vedenlaatua. Kohteiden toimivuutta on tutkittu intensiivisesti 2000-luvulla Pyhäjärvi-instituutin eri hankkeissa. Valuma-alueen maaperästä, koosta ja virtaamista riippuen altaat usein täyttyvät veden kuljettamista aineksista. Tällöin altaiden ravinteiden pidättämiskyky voi heiketä ja kunnostaminen on tarpeen. Kunnostamisen paras ajankohta on pienten virtaamien aikaan talvella, jolloin itse kunnostustoimenpiteestä aiheutuu mahdollisimman vähän ravinne- ja kiintoaineskuormitusta alapuoliseen vesistöön.

Pyhäjärvi-instituutilla ja Vesijärvisäätiöllä on käynnissä ympäristöministeriön osarahoittama yhteinen vesienhoitohanke, jossa kunnostetaan tänä talvena kolme laskeutusallasta: Löytäneenlammen kosteikko sekä Kärrilän ja Ekmanin laskeutusaltaat.

Kärrilän laskeutusallasta kunnostetaan jo toista kertaa 2000-luvulla

Nyt kunnostusvuorossa oleva Kärrilän laskeutusallas on rakennettu vuonna 1999 Pyhäjärvi LIFE -hankkeessa. Laskeutusaltaan yläosaa ruopattiin maaliskuussa 2010 VINKU-hankkeessa, jolloin altaasta poistettiin n. 70 kuutiota maamassoja.

Tässä hankkeessa tehtyjen inventointien perusteella kuuden vuoden aikana kaivettuun alueeseen on kertynyt vähintään sama määrä maa-ainesta. Nyt kunnostuksessa poistetaan altaaseen kertynyttä massaa ja muokataan altaan yläosan pohjan muotoja siten, että altaan toiminta valumavesien kerääjänä tehostuu. Ruoppaamalla tehtävä toimenpide lisää laskeutusaltaan vesitilavuutta sekä toimintatehokkuutta ja parantaa mm. maanomistajan kasteluvedenottomahdollisuuksia tulevina vuosina tai vuosikymmeninä. Ruoppausmassat läjitetään maanomistajan pellolle viljelykseen.Hankkeen yhteistyökumppanina on Vesijärvisäätiö. Päärahoitus tulee
ympäristöministeriöstä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kautta. Muu rahoitus tulee
Vesijärvisäätiöltä (Vesijärven osuus) ja Pyhäjärven suojeluohjelmalta.

Rahoitusta on myönnetty kahdessa jaksossa: 2015−2017 ja 2017−2018. Työ jatkuu
uudessa, vuoden alussa käynnistyneessä hankkeessa Vesienhoitosuunnitelmien
tavoitteiden edistäminen Lahden Vesijärvellä ja Säkylän Pyhäjärvellä − testattuja
toimintatapoja kaikkien hyödynnettäväksi, jolle on myönnetty hallituksen
kärkihankerahoitusta.

Yle Uutiset Lounais-Suomi 13.1.2017 klo 18
Yle Uutiset Satakunta 13.1.2017 klo 15.30 

Lisätietoja,
Anne-Mari Ventelä                    Henri Vaarala
vesistötoimialan päällikkö         suunnittelija
050 370 2919                             050 338 5319

Kirjaudu
Pyhäjärven suojeluohjelma, Sepäntie 7, 27500 Kauttua (Eura), puh. (02) 838 0600