Etusivu   »   Ajankohtaista     
Ajankohtaista
2.11.2015   
Tutkimustietoa Pyhäjärvestä
Tutkimustietoa Pyhäjärven ekosysteemin muutoksesta viimeisen 400 vuoden ajalta. Artikkeli Hydrobiologia -lehdessä. Linkki englanninkieliseen artikkeliin tässä. 

Ecosystem change in the large and shallow Lake Säkylän Pyhäjärvi, Finland, during the past ~400 years: implications for management

Anne-Mari Ventelä, Susanne Lildal Amsinck, Tommi Kauppila, Liselotte Sander Johansson, Erik Jeppesen, Teija Kirkkala, Martin Søndergaard, Jan Weckström, Jouko Sarvala2.11.2015   
Pyhäjärven levätilanne
Pyhäjärvellä on tällä hetkellä voimakas leväkukinta. Ilmiö on marraskuussa erikoinen ja selittyy vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen suurella valon määrällä. Kyseessä on Aphanizomenon sinilevä, joka ei säikähdä kylmää vettä ja pystyy itse sitomaan ilmasta typpeä. Fosforia se saa erikoisella keinolla 'huijaamalla' muita kasviplanktonlajeja. Se erittää kemikaalia, joka saa muut lajit luovuttamaan veteen epäorgaanista fosfaattia, jonka Aphanizomenon sitten käyttää itse. Se on myös kehittänyt suojamekanismin eläinplanktonin laidunnusta vastaan liittämällä useita soluja yhteen möykyiksi, jotka ovat liian suuria eläinplanktonin syötäväksi. Se osaa myös säädellä omaa kelluntasyvyyttään solun sisäisillä rakkuloilla. Ei siis mikään yksinkertainen otus. Sinilevät ovat maailman ensimmäisiä eliöitä ja Pyhäjärvenkin vanhimpia asukkaita. Niillä on siksi ollut tuhansia vuosia aikaa sopeutua ja kehittää näitä hyödyllisiä taitoja. Osa kannoista on myrkyllisiä, mutta myrkyttömistä on viime aikoina kehitetty lisäravinteita ihmisille.

7.10.2015   
Avoimet ovet Kauttuan Ruukinpuistossa la 10.10.15
Tervetuloa poikkeamaan Pyhäjärvi-instituuttiin lauantaina 10.10. klo 13–16. Instituutti on mukana Ruukinpuiston avoimien ovien tapahtumassa. Paikalla ovat suunnittelijat Henna ja Johanna. 

Kello 15.30 Pyhäjärvi-instituutin pihapiirissä vietetään Ruukinpuiston luontopolun avajaisia.31.8.2015   
Täplärapukannnan vaikutus Säkylän Pyhäjärvessä
Pyhäjärvi-instituutin RAPU-hankkeen SATAKUNTA – Innovation and research network in changing climate -case crayfish keskiössä olivat Säkylän Pyhäjärven rapu- ja elinkeinokalatalouteen liittyvät erilaiset selvitykset ja mallinnukset. Hankkeessa selvitettiin mm. täpläravun roolia järviekosysteemissä (vaikutukset pohjaeläimiin, rantakaloihin, kasvillisuuteen, siikakalojen poikastuotantoon), elinkeinokalatalouden tulevaisuuden saaliskaloja ja niiden arvontuottoa sekä kalatalouden vaikutuksia aluetalouteen.

Hankkeen aikana luotiin osaava ja laaja tutkimusverkosto tukemaan satakuntalaisen elinkeinokalatalouden kehittymistä. Tutkimusverkostossa on Pyhäjärvi-instituutin lisäksi mukana yliopistoja ja tutkimuslaitoksia Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Saksasta, Yhdysvalloista ja Kiinasta. RAPU-hanke synnytti myös uutta tutkimusyhteistyötä kiinalaisten yliopistojen kanssa.

RAPU-hanke päättyi 31.8.2015. Liitteenä on tiivistelmä keskeisimmistä tuloksista. Erilaisten selvitysten ja mallinnusten laajempia raportteja sekä niihin liittyviä asiantuntijoiden esityksiä löytyy Pyhäjärvi-instituutin internet -sivuilta osoitteesta: www.pyhajarvi-instituutti.fi/projektit (Satakunta ‒ Innovation and research network in changing climate – case crayfish).

Kuten tuloksista huomataan, ilmaston muutoksen aiheuttamat uhkakuvat voidaan ennakoinnin avulla muuttaa positiiviksi tulevaisuuden mahdollisuuksiksi. Ammattikalastus tulee jatkossakin olemaan keskeisessä roolissa Pyhäjärven arvontuottajana ja hyvän ekologisen tilan ylläpitäjänä.

19.8.2015   
Pyhäjärvi-instituutin ja Pyhäjärven suojeluohjelman internetsivuja päivitetään
Päivityksestä johtuen sivujen toiminnassa saattaa ajoittain olla häiriöitä. Yritämme saada sivut valmiiksi mahdollisimman nopealla aikataululla.
15.6.2015   
Hyvä peltomaan kasvukunto on vesiensuojelun perusta -asiantuntijaluento.
Maanparannuksen asiantuntija ja viljelijä Juuso Joona pitää esityksen aiheesta tiistaina 16.6. klo 17.00 Kristallirannassa (Säkyläntie 275, Säkylä). Tilaisuus on tarkoitettu viljelijöille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Kahvitarjoilu. Tilaisuuden järjestää Järvikalaa NAM! -hanke ja Pyhäjärven suojeluohjelma. Lisätietoa Sauli Jaakkola, (sauli.jaakkola@pji.fi ), p. 0440 456 423. Tervetuloa! Tiedote tilaisuudesta on luettavissa tästäKirjaudu
Pyhäjärven suojeluohjelma, Sepäntie 7, 27500 Kauttua (Eura), puh. (02) 838 0600